Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Karijes zuba

Uz parodontopatije najčešca bolest u ljudskom rodu. Oboljenje karakteriše lokalno razaranje zubnog tkiva.Karijes započinje na površini zuba,(u 75% na griznim površinama zubz) razgradnjom gleđi- demineralizacijom i progresivno prodire u dubinu i u širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva,zubnu kost-dentin i živac-zubnu pulpu.

Osnovni krivac za razvoj zubnog karijesa je zubni plak koji se stvara od ostataka hrane (neoprani zubi) u koju se naseljavaju kariogene bakterije.U tako povoljnim uslovima kariogene bakterije se enormno umnožavaju a njihovi metabolički i hemijski procesi snižavaju PH ispod kritične granice-ispod 4 i tako uzrokuju demineralizaciju gleđi. Ako proces ne zaustavimo u ranom stadijumu doćiće do stvaranja kaviteta (pukotine-rupe) na gleđi i do sve većeg nagomilavnja hrane i karioznih bakterija,što povećava enormno njihovu metaboličku i hemijsku aktivnost a to dovodi do sve dubljeg prodiranja u zubno tkivo.

Nakon izvesnog perioda pojaviće se bol što ukazuje da je karijes napredovao u dubinu.Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere u lečenju nastalog stanja karijes će napredovati do zubnog živca-pulpe izazivajući neprijatne senzacije:povremeni bolovi-naročito noću,jake konstantne bolove pojavu gnojnih procesa i otoka,pojavu jakog i neprijatnog zadaha iz usta itd.

Treba znati da kod dece postoje tri životna doba za koja se smatra da postoji povećana predispozicija za razvoj karijesa.

  • rano detinjstvo-od rođenja pa do treće godine života
  • vreme mešovite dentcije-prisustvo mlečnih i stalnih zuba od 7-10 god.
  • pubertet–zbog hormonskih i psihosomstskih promena i slabije oralne higijene.

Dobra i pravilna higijena,uz pravilnu ishranu su osnovni preduslov za onemogućavanje pojave karijesa na zubima. Uz redovne kontrole kod stomatologa i preventivne mere koje će on predložiti i sprovoditi (individualan je pristup kod svake osobe) pomoćiće Vam da izbegnete neprijatnosti koje donosi ovo oboljenje, a i sačuvaće vam budžet.

”Bolje je sprečiti nego lečiti”

Ako ipak dođe do pojave karijesa vrlo je važno dijagnostikovati ga na vreme i sprečiti njegovo dalje razvijanje.