Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Prvi zubići

Pojava prvih mlečnih zuba predstavlja veliku radost u porodici, ali i novu obavezu za roditelje. Kada početi sa pranjem zubića, čime je najbolje održavati higijenu usta, kako odabrati najbolju pastu za zube, samo su neka od pitanja koja će vas mučiti kada se zabele zubići u ustima vašeg mališana Najčešće su donji sekutići prvi zubi koje će dobiti vaše dete. Zatim će se pojaviti gornji sekutići, pa onda ostali, mada redosled nije precizan. Prosečan period kada se pojavljuju prvi zubi je oko 9 meseci, mada su sve varijacije od 4. meseca do godinu dana prihvatljive i ne bi trebalo da izazivaju bilo kakvu zabrinutost. Nicanje kompletnog mlečnog zubnog niza trebalo bi da se završi do 30. meseca.

Šta su to neonatalni zubi?

Ukoliko se zubi pojave pre 4. meseca smatra se da je malo preuranjeno, ali opet ne predstavlja razlog za zabrinutost. U ovakvim slučajevima je potrebno da stomatolog pogleda dete, jer se nekada radi o mineralizovanim tvorevinama koje liče na zube. One se stručno nazivaju neonatalni zubi i mogu da se pojave i u prvim nedeljama po rođenju bebe. Njihovo prerano nicanje ili pojava može da predstavlja smetnju kod dojenja jer povređuju bradavicu, a ukoliko su vrlo labavi (jer nemaju korena), potrebno ih je ukloniti da ne bi eventualno došlo do ispadanja i udisanja.

Kad zubić kasni?

Ako zubi ne izađu posle 12 meseci, to se smatra zakasnelom denticijom i potrebno je da se konsultuje dečiji stomatolog koji će odrediti način daljeg praćenja deteta. U pitanju može da bude nedostatak zuba (anodoncija ili hipodoncija), ili postojanje smetnji na putu nicanja. U slučaju ranijeg ili zakasnelog nicanja prvih zuba treba očekivati isto i kod smene sa stalnim zubima.

Šta je zubni plak?

Osnovni uzročnik oboljenja zuba i desni je zubni (dentalni) plak. Radi se o nevidljivoj opni koja prekriva površinu gleđi. Prvo se stvara jedan proteinski film usled taloženja belančevina iz pljuvačke. On ima zaštitnu ulogu jer se preko njega obezbeđuje razmena minerala između usne duplje i površine zuba. Minerali, prvenstveno kalcijum i fosfati, se neprekidno talože i razlažu sa površine gleđi. Ovi procesi se nazivaju remineralizacija i demineralizacija i nalaze se u ravnoteži koja čuva celovitost površine gleđi

Zašto se zubi kvare?

Odmah po nicanju, mlečni zubi mogu da se pokvare. Bakterije koje izazivaju karijes (kariogene bakterije) se prenose sa roditelja na dete. Pošto je majka najviše u kontaktu sa mališanom, najvažnije je da ona ima zdrave zube i da redovno održava njihovu. Vrste četkica za pranje zuba prema čvrstini vlakana četkice se dele na:

  • čvrste (hard),
  • srednje čvrste (medium),
  • meke (soft)
  • ultra meke (ultra soft).

Čvrste se više ne preporučuju ni za jedan uzrast. Tendencija je da se koriste soft i ultra soft četkice. Dečije četkice mogu da budu i srednje čvrstine. Osnovna odlika kvaliteta je dužina vremena u kome su vlakna neoštećena i ne počinju da ispadaju ili se razmiču. Veću sigurnost i kvalitet garantuju četkice poznatijih svetskih proizvođača, pogotovo ako imaju atest Američkog stomatološkog udruženja (ADA). Bez obzira na vrstu četkice maksimalni vek korišćenja je do tri meseca, posle čega one postaju neefikasne i mogu da oštećuju desni i zube.