Stomatološka ordinacija za decu i roditelje

Dent Vaf / Svetozara Markovića 56

radno vreme: pon-petak 12-20h

Cirkularni karijes

Najveći broj pitanja na ovoj stranici se, nažalost još uvek odnosi na rani karijes kod beba(cirkularni karijes) i njegove teške posledice(videti slike).

Moramo i dalje da nastavimo sa pisanjem, jer zanemarivanje problema i nestručne I KONTRAVERZNE reakcije profesionalaca zbunjuju roditelje i često dovode do nepotrebnog gubitka zuba.

Tok oboljenja, od početnih mrlja do gubitka zuba je predstavljen slikama u gornjem redu. To se ponekada događa i u roku od nekoliko nedelja.

U donjem redu se vide slike najčešćih početnih znakova oboljenja:

 • bele mrlje
 • braonkaste tačkice
 • rupice ili defekti

Ukoliko ih primetite kod vaših bebica HITNO SE OBRATITE SPECIJALISTI DEČJE STOMATOLOGIJE. On treba da uradi sledeće:

 • otkrije uzrok oboljenja,
 • analizira faktor rizika prema karijesu kod deteta i roditelja,
 • spreči dalje napredovanje procesa i širenja na ostale zube,
 • oporavi deminralizovana mesta(bele i žute mrlje) i nadoknadi postojeće defekte,
 • ukloni inficirane zube koji ugrožavaju opšte zdravlje,
 • uvede dete u individualni preventivni program i drži ga pod nadzorom najmanje narednih godinu dana.

UZROCI CIRKULARNOG KARIJESA SU:

 • Veća količina unesenih kariogenih bakterija iz usta sa karijesom i lošom higijenom, pre svega streptokokus mutansa(od majke, ostalih članova porodice, jaslice).
 • Često unošenje ugljenih hidrata, više od 5 obroka i to posebno noćnih. Tu može da spada i dojenje.
 • Odsustvo čišćenja zuba koje treba da započne odmah po njihovom nicanju.
 • Često uzimanje( u periodu od nekoliko nedelja) lekova u obliku slatkih sirupa bez odgovarajuće zaštite zuba.

Rani karijes se može jednostavno sprečiti, kod početnih pojava(donji red slika) kada se veoma lako zaustavlja. Kod razvoja oštećenja zuba njihovo očuvanje je komplikovanije ali moguće do određenog stepena. Razoreni zubi sa obolelom pulpom(živac) i procesima u kosti se ipak MORAJU UKLONITI jer predstavljaju opasnot po opšte zdravlje

Olaki pristup problemu tipa "samo perite zube" ili još gore zanemarivanje poput "tu se ne može ništa", "mlečni zubi nisu važni" nedvosmisleno upućuje da potražite novog stručnjaka. I to veoma BRZO...

Edukacija i pritisci roditelja jedino mogu da primorju i stomatologe i ceo zdravstveni sistem da malo više posvete brige o zdravlju dece pristupom koji je naučno i u praksi potvrđen. U svim razvijenim zemljama prvi obavezni pregledi zuba su do prve godine života. Redovne kontrole sprečavaju masovni razvoj karijesa mlečnih zuba. Na našim prostorima u pojedinim sredinama i do 90% dece već u trećoj godini ima bar jedan oboleo mlečni zub, u odnosu na 30% i manje u sredinama gde se organizovano sprovodi preventivna zaštita. Cirkularni karijes se javlja kod 5-10% naših beba sto je daleko više od proseka razvijenih evropskih zemalja. U njima zdravstveni sistem organizovano preko medija, ginekologa i pedijatara informiše roditelje u uzrocima razvoja ranog karijesa, načinu njegovog otkrivanja i značaju ranih pregleda i otkrivanja rizika. Kod nas se sa organizovanom prevencijom (i to delimično) uglavnom započinje tek u školskom uzrastu kada je već veoma kasno da se očuva zdravlje i stalnih zuba i kada se formirane loše navike u ishrani i higijeni teško menjaju. Nažalost, čak je i veoma mali broj stomatologa dovoljno upoznat o uzrocima ranog karijesa, njegovom otkrivanju, sprečavanju i ranom lečenju.