Stomatološka ordinacija za decu i roditelje

Dent Vaf / Svetozara Markovića 56

radno vreme: pon-petak 12-20h

Rad sa trudnicama

 • Zdravlje zuba počinje u trudnoći

  Zdravlje zuba počinje u trudnoći

  Karijes je infektivno oboljenje i bakterije koje stvaraju zubni biofilm(plak) se prenose sa majke( ili osobe koja je najčešće sa bebom) u usta deteta. Neophodno je da majka(ali i ostali članovi porodice) tokom tudnoće izleče aktivne karijese i redovno sprovode higijenu usta i zuba kako bi do porođaja, a posebno u prve dve godine života bebe, bio smanjen rizik od infekcije. Potrebno je da stomatolog odredi rizik(videti ranije objave) i prepiše terapiju za uklanjanje štetnih bakterija i remineralizaciju zuba.
 • Fluor se više ne daje trudnicama

  Fluor se više ne daje trudnicama

  Poslednjih godina su promenjeni protokoli svih svetskih, američkih i evropskih stomatoloških udruženja u vezi uzimanja fluor suplemenata. Nažalost ove važne informacije su "zobišle" našu stomatološku struku koja je, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj na kontinuiranoj edukaciji i skupovima “previše zaposlena“ sa visokim tehnologijama za rešavanje posledica obioljenja zuba (impalntima, nemetalnim keramikama, beljenjem zuba, sofisticiranim materijalima i sl.) dostupne samo povlašćenoj manjini, a od male koristi po poboljšanje katastrofalno lošeg zdravlja zuba kod dece i odraslih. Očigledno da to ne pomaže ni u rešavanju pitanja krezubosti, jer se prema zvaničnim izveštajima Svetske Zdravstvene Organizacije nalazimo među vodećim po broju obolelih zuba i broju bezubih osoba mlađih od 65 godina.
 • Osetljivost zuba u trudnoći

  Osetljivost zuba u trudnoći

  Pojava oštrog bola iz na izled zdravih zuba posle nekih spoljašnjih nadražaja(toplo, hladno, slatko, četkanje zuba, čišćenje sa zubnim koncem) naziva se OSETLJIVOST ZUBA.