Stomatološka ordinacija za decu i roditelje

Dent Vaf / Svetozara Markovića 56

radno vreme: pon-petak 12-20h

Savetovalište

U nasoj ordinaciji na jednom mestu mozete da obezbedite zdravlje usne duplje kod cele porodice.Najnovija istraživanja pokazuju da izazivači najčešcih oboljenja kao što su karijes i parodontopatija mogu da se prenose sa roditelja na decu i izmedju partnera. Zbog toga je vazno da u lečenju i sprečavanju tih bolesti učestvuje cela porodica.

 • Cirkularni karijes

  Cirkularni karijes

  Najveći broj pitanja na ovoj stranici se, nažalost još uvek odnosi na rani karijes kod beba (cirkularni karijes) i njegove teške posledice. Moramo i dalje da nastavimo sa pisanjem, jer zanemarivanje problema i nestručne I KONTRAVERZNE reakcije profesionalaca zbunjuju roditelje i često dovode do nepotrebnog gubitka zuba. Tok oboljenja, od početnih mrlja do gubitka zuba je...
 • Da li postoji zamena za fluor u borbi protiv karijesa

  Da li postoji zamena za fluor u borbi protiv karijesa

  Na sadašnjem nivou stomatološke nauke i prakse, zdravstveno i ekonomski nije opravdano da svako dete dobijaja isti nivo preventivnih mera. Danas je moguće, posle analize kombinacije naslednih, zdravstvenih (bioloških) i socijalnih faktora, dosta precizno proceniti verovatnoću da li se kod nekog deteta(pa i odrasle osobe) razvija i napreduje kariozni proces. Ta verovatnoća se označava kao STEPEN RIZIKA, i na osnovu njega je moguće selektivno vršiti izbor zaštitnih mera i sredstava. Takav pristup se naziva INDIVIDUALIZIRANA PREVENCIJA i preovlađuje u organizovanju borbe protiv karijesa...
 • Da li vaše dete spada u rizičnu grupu za razvoj karijesa 2 do 6 godina

  Da li vaše dete spada u rizičnu grupu za razvoj karijesa 2 do 6 godina

  Pojava i jednog jedinog obolelog zuba znak je ZNAČAJNOG RIZIKA i zahteva hitnu i sveobuhvatnu intervenciju, jer sigurno postoji veći broj površina na kojima se odvija kariozni proces, a na kojima još nije došlo do pucanja gleđi i pojave rupice (kaviteta).
 • Da li vaše dete spada u rizičnu grupu za razvoj karijesa 6 do 14 godina

  Da li vaše dete spada u rizičnu grupu za razvoj karijesa 6 do 14 godina

  Period polaska u školu je izuzetno rizičan kada je reč o razvoju karijesa. Dete i roditelji su preopterećeni novim obavezama i stresom, menjaju se navike u ishrani i van kontrole su "grickanja između obroka" i različiti napitci.
 • Fluor se više ne daje trudnicama

  Fluor se više ne daje trudnicama

  Poslednjih godina su promenjeni protokoli svih svetskih, američkih i evropskih stomatoloških udruženja u vezi uzimanja fluor suplemenata. Nažalost ove važne informacije su "zobišle" našu stomatološku struku koja je, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj na kontinuiranoj edukaciji i skupovima “previše zaposlena“ sa visokim tehnologijama za rešavanje posledica obioljenja zuba (impalntima, nemetalnim keramikama, beljenjem zuba, sofisticiranim materijalima i sl.) dostupne samo povlašćenoj manjini, a od male koristi po poboljšanje katastrofalno lošeg zdravlja zuba kod dece i odraslih. Očigledno da to ne pomaže ni u rešavanju pitanja krezubosti, jer se prema zvaničnim izveštajima Svetske Zdravstvene Organizacije nalazimo među vodećim po broju obolelih zuba i broju bezubih osoba mlađih od 65 godina.
 • I bebe idu kod zubara

  I bebe idu kod zubara

  U toku prve godine i bebe mogu da imaju različite probleme sa usnom dupljom i zubima Mlečac ili šor: Prvu grupu, koja može da se primeti neposredno posle rođenja, predstavljaju gljivična oboljenja u ustima (monilijaza). Ona su izazvana gljivicom Candida Albicans i ispoljavaju se kao bele naslage na jeziku i nepcu. Oboljenje je u narodu poznato kao šor ili mlečac. U tim slučajevima pomaže brisanje usne duplje rastvorom sode bikarbone i naravno konsultovanje sa pedijatrom o daljim postupcima.
 • I deca imaju probleme sa desnima

  I deca imaju probleme sa desnima

  Svako krvarenje iz desni predstavlja upozorenje da nešto nije u redu sa oralnom higijenom. Potrebno je poboljsti tehniku pranja, promeniti četkicu ili redovnije koristiti zubni konac, jer će se na taj način sprečiti širenje hroničnih infekcija i razvoj parodontopatija.
 • Individualizirana prevencija

  Individualizirana prevencija

  Dent-vaf je za nase pacijente osmislio nacin za brigu o zdravlju zuba,potpornog aparata i usta uopste- preventivni program. Naime preventivni programi nisu novina u svetu,a mi smo za za nase pacijente i nase podneblje uoblicili takav program. Doktori zaposleni u nasoj ordinaciji imaju dugogodisnje iskustvo sa preventivnim programima, a saradjivali su i radili sa svetskom zdravstvenom organizacijom na tom polju.
 • Kako do zdravih stalnih zuba

  Kako do zdravih stalnih zuba

  U našim uslovima karijes na stalnim zubima je izuzetno čest. Već u 6-7 godini, u proseku je oboleo skoro 1 stalan, tek iznikao zub. Najmanje jedan obolo mlečni zub ima 80-90% dece, a prosečno po detetu je oko 6 mlečnih zuba sa karijesom. Najveći broj tih zuba nije plombiran i većina treba da se izvadi. U razvijenim zemljama preko 50% dece ima sve zdrave mlečne zube.
 • Kako do zdravih zuba kod vaše bebe

  Kako do zdravih zuba kod vaše bebe

  Svakodnevno posmatrajte novoiznikle zube vašeg deteta
 • Ključne navike bez kojih nema zdravih zuba kod vaše bebe

  Ključne navike bez kojih nema zdravih zuba kod vaše bebe

  Od bebinog 6. meseca NEMA NOĆNIH OBROKA u bilo kome obliku, pa ni noćnog dojenja. Eventualno je dozvoljena samo voda. Izbegavati bočicu.
 • Ksilitol (Xylitol) - efikasna prevencija bez fluora!?

  Ksilitol (Xylitol) - efikasna prevencija bez fluora!?

  Ksilitol je složeni prirodni šećer(spada u grupu tzv. poliakohola), prvi put izolovan još u 19 veku iz stabla breze. Nalazi se i u drugom tvrdom drveću, nekim žitaricama(ovs npr.) i različitom voću i povrću. Slatkoća je ista kao kod belog šećera(saharoza), sadrži samo 9 cal po kafenoj kašičici, ali ipak može(doduše minimalno) da podiže nivo glukoze u krvi. Javlja se i kao prirodni međuproizvod u unutarćelijskoj preradi glukoze kod nekih životinja i čoveka...
 • Oboljenja desni podmukli ubica zuba

  Oboljenja desni podmukli ubica zuba

  Oboljenja desni su kod nas posle karijesa drugi(a u većini razvijenih zemalja gde je karijes pod kontrolom i prvi) uzrok gubitka zuba. Radi se o podmuklom dugotrajnom procesu za čiju kontrolu je potrebno dosta truda i neprekidni nadzor.
 • Održavanje zdravlja u prostorima između zuba

  Održavanje zdravlja u prostorima između zuba

  Kao što smo već naglasili, prostor između zuba je zbog otežanog samočišćenja, pogodan za nagomilavanje ostataka hrane i razvoj zubnog plaka. To je posebno naglašeno kod gustih i nepravilno postavljenih zuba. Neuklanjanje zubnog plaka dovodi do njegovog sazrevanja i produženog dejstva na zubnu gleđ(kiseline) i desni(toksini) što uzrokuje razvoj bočnog karijesa i zapaljenja desni(prethodnica parodontopatija).
 • Osetljivost zuba u trudnoći

  Osetljivost zuba u trudnoći

  Pojava oštrog bola iz na izled zdravih zuba posle nekih spoljašnjih nadražaja(toplo, hladno, slatko, četkanje zuba, čišćenje sa zubnim koncem) naziva se OSETLJIVOST ZUBA.
 • Povrede zuba

  Povrede zuba

  Povrede zuba se najčešće dešavaju u igri, u sportskim aktivnostima, ali i za vreme tuče i različitih nezgoda. Manja deca najčešće povređuju zube kad počnu da i prave prve korake pa padaju na različite delove nameštaja. Tome posebno pogoduje ako su prednji gornji zubi izbačeni jer u tom slučaju gornja usna ne može dobro da ih zaštiti. Ove povrede mogu da budu kombinovane sa rasekotinama i nagnječenjima usana i drugih mekih tkiva, tako da cela situacija može da izgleda veoma dramatično, sa velikim otocima i podlivima kao i krvarenjem. Ali, ma koliko to izgledalo zabrinjavajuće, mališani se uglavnom lako i brzo oporavljaju, pa roditelji ne treba zbog toga previše da brinu. Svakako, pre bilo kakve intervencije na zubima, neophodno je isključiti povrede glave, vilica i mozga (potres i si.)
 • Utiskivanje zuba u vilicu

  Utiskivanje zuba u vilicu

  Sva nasilna pomeranja zuba iz svoga mesta se stručno nazivaju LUKSACIJE. Jedan od težih oblika ovakve vrste povreda je utiskivanje zuba u vličnu kost i naziva se INTRUZIJA. Dešava se kod veoma jakih udaraca po uzdućnoj osi zuba.
 • Zdravlje zuba počinje u trudnoći

  Zdravlje zuba počinje u trudnoći

  Karijes je infektivno oboljenje i bakterije koje stvaraju zubni biofilm(plak) se prenose sa majke( ili osobe koja je najčešće sa bebom) u usta deteta. Neophodno je da majka(ali i ostali članovi porodice) tokom tudnoće izleče aktivne karijese i redovno sprovode higijenu usta i zuba kako bi do porođaja, a posebno u prve dve godine života bebe, bio smanjen rizik od infekcije. Potrebno je da stomatolog odredi rizik(videti ranije objave) i prepiše terapiju za uklanjanje štetnih bakterija i remineralizaciju zuba.