Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Povrede zuba

Najvažnije je kod svakog udarca u predeo zuba i bez vidljivih znakova ostećenja tvrdih tkiva ili pomeranja zuba, da se sto pre obratite stomatlogu. Posebno se to odnosi ako je došlo do preloma ili izbijanja zuba. U PITANJU SU SATI PA I MINUTI KOJI ODLUČUJU DA LI JE MOGUĆE DA SE ZUB SPASE.

Kod izbijanja zuba neophodno je izbijeni zub sačuvati ili u vlažnoj maramici, ili u časi sa mlekom ili u samim ustima.


Tri vrste povreda

Generalno, razlikuju se tri vrste povreda u predelu usta:

  1. povrede samo mekih tkiva,
  2. rasklaćenja zuba, sa ili bez povreda mekih tkiva,
  3. prelomi zuba, sa ili bez povreda mekih tkiva.

Povrede mekih tkiva brzo zarastaju, ali kod većih oštećenja je često neophodno da se stave šavovi, kako se ne bi stvarao ožiljak. Procenu, svakako, donosi stručnjak.

Predeo lica, usana i usta je veoma dobro prokrvljen, pa ponekad i bezazlene povrede mekih tkiva mogu da izgledaju veoma dramatično - zbog velikih krvarenja, a time mogu da se previde  mnogo urgentnije povrede zuba. Zato je veoma važno da se kod svake povrede - što hitnije konsultuje dečji stomatolog, jer su ponekad minuti značajni za prognozu povređenog zuba. 

Rasklaćenja zuba su posledica kidanja potpornog aparata i mogu da budu bez promene položaja zuba, ili sa promenom. Ukoliko su bez promene položaja, uglavnom prolaze bez problema, no moguća je komplikacija - izumiranje zubne pulpe (popularno se naziva živac ili nerv, mada je to kompleks mekih vezivnih tkiva, krvnih sudova i nerava koji ishranjuju, izgrađuju i brane zub). Zato je neophodno praćenje u toku narednih meseci.

Ponekad ne dolazi do rasklaćenja, ali udarac izazove «šok» i prekid cirkulacije. Često je udareni zub malo osetljiv, što se za nekoliko dana smiri, pa više i ne privlači pažnju. Uglavnom se zaboravi i kada je bio udarac, ali posle nekoliko meseci zub počinje da tamni, ili se na mlečnom zubu jave fistule. Ili stalni, neoštećen zub «iz čista mira» počinje da boli i otiče.


Promena položaja zuba

Promena položaja zuba može da bude napred i nazad (prema usnoj šupljini ili prema spolja), sabijanje u kost ili izbijanje iz čašice, do ekstremnog oblika potpunog izbijanja, koje se naziva traumatska ekstrakcija ili avulzija. Što je veće pomeranje, slabija je prognoza da će zubna pulpa preživeti.

Kod mlečnih zuba, uglavnom sa velikim pomeranjima dolazi do izumiranja pulpe, što se kasnije manifestuje promenom boje, pojavom fistule, ili oticanjem na izgled celog zuba. Kod mladih stalnih zuba, ulaz u koren je širok, nedovršen, pa je bolja vaskularizacija i veća je šansa preživljavanja pulpe.


Bele mrlje

Promene položaja mlečnih zuba kod povrede mogu da imaju za posledicu oštećenje klice stalnog zuba. To će se pojaviti kao bele mrlje ili defekti u delu krunice. Posebno su opasna sabijanja zuba i pomeranja krunice zuba prema spolja


Učvršćivanje rasklaćenih zuba

Rasklaćeni i pomereni zubi se učvršćuju posebnim napravicama, koje se nazivaju splintovi. To, uglavnom, važi za stalne zube, dok je kod mlečnih to teže izvesti. Tada se zub vadi, jer postoji opasnost da se proguta i aspirira (udahne).

Sabijanje zuba u kost (intruzija) gotovo uvek za posledicu ima odumiranje pulpe. Kod mlečnih zuba, ako je dete jako malo, takvi zubi se uglavnom vade. Ukoliko su u pitanju stalni zubi, stručnjak procenjuje da li će u potpunosti da izvrši vraćanje zuba u normalan položaj, ili će da primeni posebne protezice za izvlačenje. U svakom slučaju, takav zub treba da se leči.


Brza reakcija je važna

Ako dođe do izbijanja zuba, najvažnija je brza reakcija. Zub je potrebno pronaći, staviti ga u vlažnu maramicu ili posudu sa fiziološkim rastvorom, može da bude i voda na 37 stepeni, ali može da posluži i mleko (nikako hladno ili vruće). Strogo je zabranjeno da se zub ispira! Potrebno je što hitnije odjuriti stomatologu (i minuti su važni), jer ne smeju da izumru ćelije zaostale na korenu zuba. Stomatolog zna kako da pažljivo ispere taj zub i da ga ODMAH vrati u vilicu, učvrsti splintom i zatim preduzme odgovarajuća lečenja (uglavnom se vadi zubna pulpa). Dete mora da uzima antibiotik i dobije antitetanusnu zaštitu. Ovaj postupak se naziva reinplantacija - ako je na vreme urađena, može da sačuva zub u potpunosti. I kada se zakasni, zub može da se očuva narednih nekoliko godina. To je i te kako značajno u periodu rasta lica i vilica, jer tada nije moguće uraditi dobre protetske intervencije. Najčešća komplikacija, ukoliko nisu sačuvane ćelije na korenu, jeste odbacivanje zuba (imuni sistem ga ne prepoznaje i polako ga topi).

Prognoza reinplantacije kod mlečnih zuba je lošija, a često je i nemoguće da se uradi kod veoma male dece. Ako je već započeta prirodna resorpcija mlečnog zuba, ona nema smisla, i može samo da zakomplikuje proces smene zuba.


Teže telesne povrede

Povrede zuba mogu da budu izolovane, ili u sklopu obimnijih povreda lica i glave. Svaki udarac u predelu glave zahteva posebnu pažnju i detaljan pregled, da se ne bi previdele - često fatalne povrede mozga, koje mogu da se manifestuju i posle više sati. Zato je veoma značajno da li je pri povredi dolazilo do gubitka svesti, krvarenja, ili isticanja žućkaste tečnosti iz nosa, i slično. Isto tako, treba isključiti povrede vilica i drugih kostiju lobanje.

Povrede zuba spadaju u teže telesne povrede: zato uvek imaju i sudsko-medicinski značaj, pa je važno da budu evidentirane na vreme i od odgovarajućih stručnjaka, jer to može da odluči kod osiguranja ili sudskih sporova. Povrede zuba ponekad mogu da ukazuju i na zlostavljanje dece.