Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Upala desni (Gingivitis)

Sve je cesca pojava kod odraslog stanovnistva da boluju od nekog oblika bolesti desni ,to je problem koji se javlja kod gotovo 80% odrasle populacije. Pod bolestima desni podrazumeva se upala parodontalnod tkiva.

Koji su uzroci nastanka bolesti desni?

Najčešće je posledica loše oralne higijene koja dovodi do prekomernog stvaranja zubnih naslaga,koje obiluju bakterijama. Ove bakterije oštećuju gleđ zuba. Kako su usta staniste velikog broja mikroorganizama koje tokom ishrane unosimo u naš organizam, a nedovoljna je prisutna higijena,posledicno tome desni prvobitno reaguju crvenilom-upalom,osecajem mekih desni.

Ako se ovakvo stanje ne popravi higijenom i pravovremenim odlaskom kod stomatologa prisutni mikroorganizmi izazivaju karijes ali i infekciju koja vodi u parodontozu. U tom procesu se stvaraju "džepovi" prepuni štetnih mikroorganizma, a vremenom infekcija iz džepova inficira i okolna tkiva i ozbiljnije ugrozava potporni aparat zuba.

Pored prekomernog stvaranja zubnih naslaga koje su pune bakterija, bolest desni mogu da uzrokuju ili pogorašaju druga oboljenja.

Pušenje, određeni lekovi, stres, dijete ili nezdrava ishrana, hormonske promene (u trudnoći, pubertetu, menopauzi), kao i neke hronične bolesti tipa dijabetes, takodje su uzrocnici ove bolesti. Uzroci mogu biti i mehaničke prirode kao na primer škripanja zubima i sl.

Uzroci krvarenja desni mogu biti i pad imuniteta, akutne upale gornjih disajnih puteva, nedostatak vitamina C i prisustvo kamenca. Uzrok krvarenja desni može biti i nasledan. Kljucno je da bakterije koje se nalaze na desnima i zubima mogu loše uticati na ceo organizam.

Simptomi upale desni

Simptomi upale desni se cesto teško primete, jer je ova bolest „tiha" i neretko prelazi u stanja koja se završavaju klaćenjem i ispadanjem zuba. Neki od simptoma upale desni su mekane, crvene i otečene desni. Jedan od jasnih simptoma je i krvarenje desni pri pranju zuba.

Upala desni je samo prvi stadijum. Ako je ignorišete, ona vodi ka povlačenju desni, gubitku koštane mase, ogoljavanju vrata zuba i drugim stadijumima koji vode do generalizovane parodontoze. Tada dolazi i do gubitka potpornog aparata zuba.

Lečenje upale desni

Lečenje upale desni je dugotrajan proces i ne postoji univerzalan lek za upalu desni. Za lečenje upale desni potrebno je uloziti mnogo truda i promena onih životnih navika koje negativno utiču na vaše desni.

Nije dovoljno koristiti samo četkicu za zube jer ona ne može da očisti sve naslage između zuba niti da ukloni sve bakterije. Treba koristiti konac za zube za prostore izmedju zuba i tečnost za ispiranje usta radi dezinfekcije desni i uništavanje bakterija.

Preporučujemo da koristite meku četkicu, budite nežni na mestima gde se pojavila upala desni. Pored rastvora za ispiranje usta i konca za zube,cesto je potrebno koristiti i interdentalne cetkice po preporuci stomatologa.Takodje je cesto potrebno takve desni i masirati pa i koristiti gelove koje nanosimo na povrsinu desni.Postoje naravno i savremena pomagala koja nam pomazu u ocuvanju zdravih desni, kao sto su tzv. waterpik / oralni irigatori.

Vazno je da pored poboljšanja oralne higijene morate poraditi i na svojim navikama i ishrani. Najvažnije je da ostavite duvan i alkohol jer oni izuzetno loše utiču na vaše desni. Takođe i ishrana je veoma bitan faktor prilikom lečenja desni. Ukoliko želite da počnete lečenje upale desni, preporučujemo da nas posetite!