Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Krvarenje iz desni u trudnoći

U narodu postoje velike zablude vezane za zdravlje zuba. Iako je trudnoća normalno stanje u životu žene, sa određenim specifičnostima, nije normalno imati zapaljenje desni i obolele zube kako se često, pa i u stručnim krugovima govori.

Od drugog trimestra trudnoće njen česti pratilac je KRVAVLJENJE IZ DESNI. Radi se o najvažnijem znaku zapaljenja sa stručnim nazivom GINGIVITIS. Zapaljenje je izazvano bakterijama iz naslaga(zubni plak) prilepljenih na zubu uz rub desni.

U trudnoći je pod dejstvom hormona povećana propustljivost krvnih sudova, pa je i reakcija desni na uticaje bakterijskih toksina izraženija, ali BEZ ZUBNOG PLAKA NEMA NI ZAPALJENJA. Kod redovnog i pravilnog održavanja higijene usta i zuba nema ni razvoja zapaljenja desni, ali se u trudnoći upravo higijena najčešće zanemaruje. Činjenica je da higijena kod naših žena uglavnom nije bila zadovoljavajuća ni pre trudnoće, zapaljenje je postojalo, ali se sada krvavljenje samo lakše uočava.

Na ređe i slabije održavanje higijene usta i zuba utiče preokupljenost i zbunjenost trudnice sa novim stanjem, mučnine i povraćanje, učestalo unošenje hrane, pa i samo krvavljenje koje često uplaši i dovede do prestanka ili nedovoljnog čišćenja.

Poseban oblik prenaglašenog zapaljenja desni u trudnoći je lokalizovana otečenost na ivici desni, koje lako krvare na dodir, i podseća na tumoroznu masu. Javlja i do10% trudnoća, najčešće između zuba u gornjoh vilici i nosi različite stručne nazive(piogeni granulom, trudnički tumor, trudnički epulis i sl.). Ne predstavlja ozbiljnu opasnot, uglavnom se brzo sam od sebe gubi i najčešće nije potreban poseban tretman. Ipak neophodno je da stanje proceni iskusni stomatolog i isključi neka druga slična oboljenja desni.

Krvavljenje iz desni je kpd mlađih osoba najčešće prvi znak zapaljenskih promene, ali ono postoji i kod već uznapredovalog razaranja u dubljim delovima oko korena zuba kada je zahvaćena zubna kost i vezivna vlakna koja povezuju zub sa njom. Tada se govori o PARODONTITISU, poznatijem pod nazivom parodontopatije ili parodontoza. Razlika između gingivitisa i parodontitisa je pojava džepova, koje može da otkrije samo stomatolog. Ovde je već potrebno ozbiljnije profesionalno lečenje. Ako se ne preduzme, sledi rasklaćenje i ispadanje zuba. Pošto to traje godinama, obično se i ne pridaje veći značaj dok ne bude kasno.

Parodontitis je mogao da postoji i pre trudnoće, a da se tokom nje ubrza proces razaranja oko korena zuba, ali isto tako se tokom trudnoće može i da podstakne prenošenje zapaljenja i razaranja sa desni u dublje slojeve. 

Zbog toga svako krvavljenje iz desni uvek treba shvatiti ozbiljno i preduzeti neophodnu dijagnozu i lečenje. To je utoliko značajnije jer se poslednjih godina sve više govori o mogućem uticaju parodotitisa u trudnoći na razvoj ploda. Neke studije isiču da kod oko 18% prevermenenih porođaja uzrok leži u bakterijama izazvanom zapaljenju oko korena zuba.

Bakterije iz zapaljenih desni se povezuju i sa nizom drugih "opasnih oboljenja": Iz svega navedenog preporuke bi bile sledeće:

  • Potrebno je redovno proveravati svoje desni, posebno između zuba(sa zubnim koncem ili blagim pritiskom sa čačkalicom). Svako krvavljenje je ozbiljan upozoravajući znak, da oralna higijena nije dovoljno dobra i da je treba poboljšati, a ako se ono i posle toga ne smiri neophodan je odlazak kod stomatologa.
  • Nezavisno od trudnoće i pola, svaka osoba bi trebala najmanje dvaput godišnje kod stomatologa detaljno da proveri stanje svojih desni, postojanje džepova i da ukloni vidljivi i nevidljivi(ispod desni) kamenac.
  • Ukoliko pre trudnoće nisu vršeni redovni pregledi, bez obzira da li desni krvare ili ne neophodan je pregled kod stomatologa i detaljna obuka o neophodnim preventivnim merama, kako zbog sebe, tako i zbog pravilnog razvoja bebe i njenih zdravih zuba. To je posebno važno u slučajevima kada postoje brojne „polombe“ i druge nadoknade(krunice, mostovi, proteze) u ustima.
  • Higijenu zuba i usta u trudnoći treba pojačati sa uobičajenim sredstvima(kvalitetna četkica i zubna pasta sa fluorom). Ukoliko nije korišćen ranije, krajnje je vreme da se redovno koristi i zubni konac i spreči zapaljenje desni između zuba. Redovo proveravati da li se negde javlja krvavljenje.
  • U program održavanja i kontrole desni treba uključiti i supružnika jer postoje dokazi da se bakterije koje izazivaju zapaljenje desni mogu da prenose.
  • Ne treba samoinicjativno uzimati različite vodice, gelove i medikamente već samo ako za to postoje potreba, što će odrediti stomatolog.
  • Samo zapaljenje desni se lako kontroliše pojačanom higijenom, antibakteriskim i protivupalnim rastvorima i profesionalnim čišćenjem. Pojava džepova zahteva ozbiljan stručan tretman. Isto se odnosi i na postojeće karijese. Stomatološki zahvati u trudnoći dokazano nemaju rizika po njen tok.