Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

I deca imaju problema sa desnima

Proveravajte često da li vašem detetu krvare desni posle pranja zuba ili korišćenja zubnog konca. Može se i blago pritisnuti čačkalicom između zuba.(Slika 2). To je znak da higijena nije dovoljno česta ili se četkica nepravilno koristi.

Krvavljenje iz desni govori o postojanju zubnog plaka, bakteriskih naslaga uzročnika i karijesa i oboljenja desni. To nije znak za zabrinutost i prestanak pravnja zuba, već naprotiv za pojačanu higijenu. Ako nema poboljšanja i pored boljeg pranja zuba, obavezno se javite stomatologu.

Prvi znak zapaljenja desni je crvenilo zubnog mesa(gingive) neposredno uz vrat zuba.(Slika 1). Kada je reč o desnima, četkanje treba da bude svakodnevno i pravilno. Horizontalni i kružni pokret nisu dovoljni da uklone zubni plak sa vrata zuba. Pokreti od desni prema griznim površinama mogu to da učine.

Zapaljenje se javlja posle 2-3 dana neuklanjanja plaka, a često je potrebno i više nedelja redovne i pravilne higijene da se u potpunosti izgubi.

Često i pre pojave crvenila desni krvare pri četkanju, korišćenju zubnog konca ili blagom pritisku sa čačkalicom.(Slika 2). Krvavljenje izmedju zuba pri korišćenju konca je znak da se ovaj prostor neredovno i nepravilno čisti. Kada su zubi pripijeni neophodno je redovno korišćenje konca. Kod manje dece dovoljno je i 3 puta nedeljno, ali ako ima krvavljenja potrebno je i češće. KORIŠĆENJE ZUBNOG KONCA SE NE SME PREPUSTITI DETETU već to mora da uradi roditelj. Roditelji trebaju barem jednom nedeljno da kontrolišu da li ima krvavljenja između zuba kod mališana. Ako krvavljenje ne prestane za 5-7 dana potrebno je da se odmah javite stomatologu.

Ako zapaljenje duže traje javiće se i otok. (Slika 3). Ali on može da bude i znak dodatnih nadražaja i povreda. Može da se radi i o višku plombe, zapadanju delova hrane, čačkalice ili drugih predmeta.

Ponekada je burnija reakcija desni u pubertetu jer su one zbog hormona osetljivije.(Slika 4). U pubertetu zbog pojačanog lučenja polnih hormona desni su otečenije i propustljivije za bakteriske produkte tako da i manje količine plaka nego uobicajno izazivaju zapaljenje. Takvo stanje se naziva pubertetsko zapaljenje desni (gingivitis), ali kod temeljnog pranja zuba se ne javlja.

Crvenilo, otok i krvavljenje desni mogu da budu i početni znaci pojedinih virusnih oboljenja.

Ozbiljna zapalenja desni sa otokom, ranicama, bolom, znak su pada imuniteta, opstih oboljenja i zahtevaju hitni stručni pregled. Zapalenja desni se javljaju i kod izraženijeg nedostatka pojedinih vitamina, posebno C, različitih opštih oboljenja.