Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Gingvitis ili paradontopatija

Da li vam se događa da vam desni krvare prilikom pranja zuba?

Da li ste skloni krvarenju iz desni i pri minimalnim provokacijama (koriscenje konca, korišćenje čačkalice, itd)?

Da li posle pranja zuba imate osecaj neprijatnosti,tup ili neodredjen bol oko zuba?

Da li ste primetili da su vam se zubi pomerili proteklih godina?(nagnuli,nakrivili,razmakli...)

Da li se neki zub klati? 

Ako postoji barem jedan potvrdni odgovor,trebalo bi da se obratite stomatologu.Pozitivan odgovor nam ukazuje na mogucnost prisustva oboljena gingive-GINGIVITIS ili PARODONTOPATIJU.

Parodontopatija je hronično inflamatorno oboljenje potpornog aparata zuba,to je deo tkiva koji okružuje zub i daje mu čvrstinu i stabilnost.Ovo oboljenje dovodi do razaranja parodontalnog tkiva i posledicno do gubitka zuba.

Bolest se moze javiti u svim uzrastima,u ranom detinjstvu,srednjim i zrelim godinama.Postoji u dva oblika, kao agresivna parodontopatija koja se naglo razvija i u drugom,cescem obliku koga karakterise spor i postepen gubitak parodontalnog tkiva. Osnovni etiološki faktori u nastanku parodontalnih oboljenja su mikroorganizmi subgingivalnog dentalnog plaka i njihovi produkti. Pored prisustva mikroorganizama razvoj pardontopatije pomažu i loša oralna higijena, pušenje, neadekvatni protetski radovi i plombe, kao i neka oboljenja organizma.

Prva i najčešća faza bolesti je upala desni (gigngivitis), koja, ukoliko se na vreme ne leči, prerasta u parodontopatiju, zahvata kost oko zuba i kasnije dovodi do pomeranja, labavljenja i napokon ispadanja zuba.

Cilj terapije parodontopatije je eliminisanje mikroorganizama iz parodontalnog džepa. Blaži oblici, kao što je upala desni, mogu se sasvim neutralisati uklanjanjem naslaga i kamenca, uz adekvatnu edukaciju pacijenata o održavanju oralne higijene.Zatim uklanjanjem supragingivalnih i subgingivanlnih naslaga oko zuba i u parodontalnom džepu.

Ako je parodontopatija uzela maha, ukoliko su prisutni parodontalni džepovi i gubitak koštanog tkiva, što se može uočiti kliničkim pregledom i analizom digitalnog radiograma, potrebno je pored kauzalne terapije ciscenja takvih dzepova i uklanjanja naslaga,primeniti i hiruske metode lecenja.