Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Šta je fiksna protetika?

Fiksna protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom zuba koji su izgubljeni usled različitih razloga,kao sto su karijes zuba, parodontopatija,razne povrede i abrazije.Fiksnom protetikom se takodje mogu otkloniti zubne nepravilnosti,razne razvojne nepravilnosti kao urođeni nedostatak zuba. Tako se saniraju zubi koje usled velike destrukcije nemoguće konzervativno zbrinuti.

Cilj terapije protetikom,jeste uspostavljanje ponovne funkcije i estetike a time se direktno utiče i na opšte zdravstveno stanje, vraća samopuzdanje i poboljšava se sam kvalitet života.

U fiksnu protetiku svrstavamo metalokeramicke krunice i mostove ili bezmetalne krunice i mostove.

METALOKERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI se izrađuju od legura metala kao osnove na koju se nanosi keramika. Sloj metala daje izrazitu dugotrajnost nadoknadi, otpornost na sile žvakanja, pucanja.Na metalnu konstrukciju se nanosi keramika u prethodno izabranoj boji,najcesce po takoznvanom Vita kljucu. Sloj keramike preko metala omogućava da se postigne odličan estetski momenat. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili zubni implantati. Ovakvi mostovi su estetski prihvatljivi i ekonomski isplativiji.

BEZMETALNE KRUNICE I MOSTOVI predstavljaju estetski savršenije resenje.Pojavom ovih materijala dobijamo i prirodniji izgled zuba. Njih odlikuje transparencija slična prirodnim zubima.

Izradu ovakvih krunica odlikuje velika preciznost izrade. U laboratoriji se od specijalnih blokova CAD-CAM tehnikom kompijuterski izradjuju takve krunice i mostovi. Kompijuteri obradjuju podatke koje smo dobili otiskom stanja u ustima pacijenta i daje nam optimalno resenje.

Blokovi imaju karakteristike vrlo slične prirodnim zubima abraziju, boju, transparenciju tako da finalni proizvod predstavlja vernu kopiju prirodnih zuba. Mogućnosti su velike i možemo raditi pojedinačne krunice, mostove, inlay-e (glavna razlika izmedju inlay-a i plombe jeste porcelanska plomba koja se izrađuje u laboratoriji i nadoknađuje izgubljeni deo zuba), onlay-e (predstavljaju prelaz između krunice i plombe, koristi se kada nije preostalo mnogo zubne supstance a izbegava se pravljenje krunice; u slučajevima kada je karijes previše razorio površinu zuba i kada se posle uklanjanja karijesa dobijeni kavitet ne može na zadovoljavajući način nadoknaditi klasičnom plombom).

Prednosti zirconia krunice su:

  • potpuna biokompatibilnost materijala
  • nepostojanje alergije
  • novi materijal (veliki broj pacijenata sa metalo-keramičkim mostovima pati od alergijskih reakcija, od velike količine nikla u leguri metala)
  • nepostojanje bimetalizma ( stvaranje struje niskog napona između dva metala npr. između metalo-keramičke krunice i amalgamske plombe)
  • estetska superiornost u odnosu na metalo-keramičke radove
  • nepostojanje obojenosti gingive na spoju krunice i desni