Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Imedijatna totalna proteza

Imedijatna proteza je vrsta protetske nadoknade koju odlikuje postavljanje u usta pacijenta odmah posle vadjenja zuba. Ovakve proteze se koriste u slucajevima kada su pacijentu neophodni zubi neposredno posle vadjenja. Kada se planira izrada ovakve proteze cesto se uzme otisak pre vadjenja zuba i tehnicar sa modela ukloni zube koji su planirani za ekstrakciju. Na osnovu tog modela izradi protezu koja se postavlja u usta pacijenta neposredno po vadjenju zuba.

Drugi nacin je da po vadjenju zuba stomatolog uzme otisak po zaustavljanju krvarenja,takav otisak se salje u laboratoriju i na osnovu njega se izradjuje model i proteza. Proteza se predaje pacijentu u sto kracem roku i ona kao takva na neki nacin diktira zarastanje rana... Prednost ove protez je što pacijent vrlo brzo dobija zube, ali je neophodno da se podloži nakon par meseci, jer tokom procesa zarastanja dolazi do promena i preoblikovanja kosti, na kojoj leži proteza, što može dovesti do njenog pomeranja i spadanja.

Podlaganje proteze je proces koji se moze uraditi u stomatoloskoj ordinaciji (direktno podlaganje) ali i u stomatoloskoj laboratoriji (indirektno podlaganje).Po zarastanju rana tkivo na koje je nalegala imedijantna proteza se polako "povlace" kako se zatvaraju alveole u kojima je bio koren zuba -preoblikovanje kosti. Kako se ovo desava,javlja se slobodan prostor izmedju tkiva i proteze ,te ona nema kontakt sa tkivom. Podlaganjem se taj prostor popunjava i ponovo ostvaruje direktno naleganje proteze na meka tkiva cime ona postaje stabilna u ustima.