Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

HIirurško vađenje umnjaka

Umnjaci ili treći molari su zubi koji niču od 18-25 godine i zauzimaju poslednje mesto u zubnom nizu.

Najčešći razlog izostanka nicanja umnjaka i impakcije je nedostatak prostora u zubnom luku,nepravilan položaj klice ili ograničen rast vilic.

Terapija neizniklih zuba zavisi od procene mogućnosti nicanja,starosti pacijenta,opšteg zdravstvenog stanja i prisutnih simptoma.

Neiznikli zubi ne moraju pričinjavati smetnje,ali ukoliko su prisutne to su bolovi blagog do jakog intenziteta.Moze biti prisutan otok u ustima ali i spolja,otežano otvaranje usta,pa čak i opšti znaci infekcije (povecana telesna temperatura,malaksalost..)


DA LI SVI MORAMO IMATI PROBLEME SA UMNJACIMA?


Ne, ako oni niknu i postave se normalno u zubni niz. Oni čak znaju biti potpuno funkcionalni. Uz dobru oralnu higijenu mogu Vam trajati celog života.


ŠTA SU TO IMPAKTIRANI UMNJACI?


Iz razloga jer niču poslednji često za njih nema dovoljno mesta, zato se pojave samo do pola ili se uopšte ne vide. Takvi zubi se nazivaju impaktirani.


ZAŠTO IMPAKTIRANI ZUBI IZAZIVAJU PROBLEME?


Iz nekoliko razloga:

  • Karijes. Jako ih je teško čistiti i često se brzo pokvare. Često ih je teško popraviti jer su nedostupni.
  • Oštećuju susedni zub. Zbog takvog njegovog položaja karijes lako može da se razvije i na susednom zubu čak može dovesti i do resorpcije korena susednog zuba
  • Infekcija /Pericoronitis. Preko krune zuba se često nalazi deo mekog tkiva, između je prazan prostor gde se zadržava hrana što je pogodno za razmnožavanje bakterija. Taj deo gingive može da bude otečen i bolan, neprijatan zadah koji se često jvlja je zbog gnoja koji se cedi iz njega. Često se otok može proširiti i na obraz i limfne žlezde.
  • Potiskivanje ostalih zuba napred. Neretko ortodonti zahtevaju rano vađenje umnjaka.
  • Ciste. Ciste stvaraju deformitet u kosti i zahtevaju obimniji hirurški zahvat.

DA LI BI TREBALO UVEK VADITI UMNJAKE?


Ukoliko imate impaktirane umnjake, radite redovne kontrole. Kod osoba preko 30 godina impaktirani umnjaci su duboko u kosti i oni se mogu ostaviti uz praćenje.


KAKO IZGLEDA PROCEDURA?


Potrebno je da zakažete, napravite digitalni ortopan snimak (snimak cele gornje i donje vilice). Posle kliničkog pregleda, analize otp-a, objasnićemo Vam celu proceduru i imaćete mogućnost da postavite pitanja o svemu što Vas interesuje. Tačno vreme trajanja same intervencije se nikada ne može znati ali sama procedura je bezbolna jer se radi uz obaveznu anesteziju.KAKO DA SE SPREMIM ZA INTERVENCIJU?


Maloletna lica moraju biti u pratnji bar jednog roditelja

Obavezno jedite
UPUTSTVA POSLE VAĐENJA UMNJAKA


HLADITI OPERISANO PODRUČJE SPOLJA


hladne obloge 20min pa pauza 20min,ponavljati par satiRANU NE TREBA ISPIRATI SA VODOM ILI DRUGIM RASTVORIMA


nakon vađenja zuba u alveoli se formira koagulum koji ispiranjem moze ispasti i zarastanje nakon toga moze biti bolno i usporenoIZBEGAVATI HRANU DOK TRAJE ANESTEZIJA


jer postoji mogucnost da se pacijent ugrize za usnu ili obraz i da nastanu rane na sluzokoži .Savetuje se meksa ishana,prvih 24h ne jesti i ne piti toplo,preporucuje se sladoled


NE PUŠITI 36H NAKON VAĐENJA ZUBA


jer nikotin i katran negativno deluju na formiranje koaguluma


IZBEGAVATI PRETERANU FIZIČKU AKTIVNOST I TRENINGE DVA, TRI DANA


BLAGA SUKRVICA JE NORMALNA POJAVA NAKON VAĐENJA UMNJAKA


u slučaju da se javi krvarenje iz rane stavite parče gaze ili dve kesice čaja i držite pola sata,ako ne prođe javite se svom oralnom hirurgu


ANALGETIK SE KORISTI PO POTREBI


Nimulid,Brufen,Analgin,isključivo preparati koji ne sadrže acetil-salicilnu kiselinu,ukoliko se bol ne smanjuje posle 48h javiti se svom hirurgu


ANTIBIOTICI SE UGLAVNOM PRIMENJUJU NAKON VAĐENJA UMNJAKA


daju se pacijentu uputstva koji ,koliko puta dnevno,i koliko dugo


KONCI SE UKLANJAJU POSLE DANA


REDOVNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE


upotreba meke Četkice i polagani pokreti u predelu konaca