Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Ciste i cistektomija

Šta su to zubne ciste?


Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene najcesce bistrom tečnošću, mogu se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna,obraz..).

Razlikuju se od granuloma i po tome sto je sama vrecica gradjena iz dva sloja,jedan je spoljasnji omotac,drugi unutrasnji,epitelni koji produkuje sami sadrzaj ciste

Ciste su karaktristicne i po svom rastu,jer za vreme istog one ne resorbuju okolne strukture nego ih "potiskuju". Taj fenomen stomatolog moze jasno videti na RTG snimku.

Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena zubne pulpe koja je inficirana (gangrena), mogu se pojaviti oko krunice neizniklog zuba, deljenjem epitela pri nicanju zuba, usled traume...

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima na svakom može nastati cista. Veća je verovatnoća nastanka kod osoba sa lošom higijenom i zuba sa velikim karijesom.


Koji su simptomi koji mogu ukazati na postojanje ciste?


Najčešće nema simptoma dok ne dođu do određene veličine ili dođe do stanja akutne infekcije. Simptomi koji mogu ukazati na postojanje ciste :promena boje zuba, tvrda izbočina na kosti iznad zuba, bol, otok, crvenilo kod zuba, fistula kod korena zuba, sekret iz nosa.

Posledica rasta ciste: resorpcija okolne kosti, oštećenje susednih zuba, prodiranje u sinus ili nos, akutna infekcija koja izaziva otok lica i bol...Kako se ciste na zubima leče?


Isključivo hirurški. Potrebno je ukloniti u potpunosti iz kosti. To je jedini način. Ukoliko je cistična lezija zahvatila veliki deo korena, zub je potrebno izvaditi a cistu hirurški ukloniti.

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji.