Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Šta je uzrok zubnog kvara kod beba?

Zubni kvar ne može da se razvija bez tzv „karigenih bakterija“, čestog prisustva rastvorljivih šećera na površini zuba i osetljive površine zuba.

Bakterije se u usta bebe prenose najčešće preko roditelja. Što ih ima više kod majke, oca, pa i braće i sestara veći je rizik da će se u kritičnom broj naseliti na novoizniklim zubima. Detaljnije u ranijoj objavi.

ČESTO unošenje rastvorljivih ugljenih hidrata omogućava razvoj bakterija, njihovu organizaciju u prevlake bioflim-dentalni plak i stvaranje kiselina koje rastvaraju zubnu gleđ. Često znači da posle nicanja zuba i započinjanja prehrane ne bi trebalo da bude više od 5 unošenja bilo kakve hrane(tu spadaju u sokići). Kod beba je posebno opasno unošenje i zadržavanje ugljenih hidrata noću, jer još nisu dovoljno razvijeni odbrambeni i neutralizacioni sistem u pljuvačci. Nepoželjni ugljeni hidrati su zaslađena hrana, sve vrste kašica, mleko, svi sokovi, zaslađeni čaj i voda, med, keksi i dr. Ugljeni hidrati u bočici i njeno često korišćenje i danju i noću, omogućava dugo zadržavanje šečera na zubima i neprekidno podsticanje aktivnosti bakterija. Pljuvačka nije u stanju da oporavi nastala oštećenja, tako da se gleđ topi(bele mrlje) i zatim puca(defekti).

Štetni ugljeni hidrati su i lekoviti sirupi(antibiotici, gvožđe, brufen i sl) kada se koriste u dužem periodu(više od nedelju dana), a pogotovu noću bez dodatne zaštite zuba.


Ako je zubna gleđ slabijeg kvaliteta proces rastvaranja će biti brži. Mnogi faktori utiču na to(slabija težina pri rođenju, pušenje roditelja, nedostatak vitamina D, oboljenja bebe u prvoj godini života i dr.) o čemi će biti više govora u narednom poglavlju- "Da li se zubni kvar kod beba može predvideti".


Redovnim šišćenjem zuba uklanja se zubni plak, kao i ugljeni hidrati čime se neutrališe njihovo dejstvo. Kod zuba slabijeg kvaliteta, prečestog(pogotovu noćnog) unošenja hrane, kao i kod poremećenog imunog sistema i oslabljene zaštitne uloge pljuvačke, čišćenje zub ujutru i uveče nije dovoljno da spreči razvoj karijesa. Neophodna je dodatna zaštita.