Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Kako do zdravih stalnih zuba

U našim uslovima karijes na stalnim zubima je izuzetno čest. Već u 6-7 godini, u proseku je oboleo skoro 1 stalan, tek iznikao zub. Najmanje jedan obolo mlečni zub ima 80-90% dece, a prosečno po detetu je oko 6 mlečnih zuba sa karijesom. Najveći broj tih zuba nije plombiran i većina treba da se izvadi. U razvijenim zemljama preko 50% dece ima sve zdrave mlečne zube.

U 12. godina u proseku svako naše dete ima između 4 i 5 obolela stalna zuba, a manje od 10% dece je bez karijesa(u svetu je i više od 60%). Razlozi za to su mnogobrojni i dobro poznati.

Veliki rizik za rano oboljevanje tek izniklih stalnih zuba je karijes na mlečnim zubima. To ne mora da bude aktivna oboljenje već i ranije postavljenje plombe. Rizik je veći ukoliko se karijes javio pre treće godine života. U tom slučaju redovno pranje zuba nije dovoljno, već je neophodno preduzeti i dodatne prevetnivne mere i sprovoditi češće kontrole- najmanje na šest meseci. Karijes se najčešće javlja na griznim površinama bočnih zuba. Zbog toga je poželjno da se izvrši njihova zaštita odmah po nicanju putem zalivanja(peačenja) fisura.

Velika opastnost postoji od razvoja karijesa na površinama između zuba(bočnih, ali i prednjih). Početni karijes(pre stvaranja rupica) se često ne može otkriti običnim pregledom, već je neophodno napraviti specijalne rendgenske snimke. Tada je posebnim preventivno-terapeutskim merama moguće sprečiti pucanje i razaranja zuba.

Polaskom u školu značajno se remete navike u ishrani, posebno kada je reč o učestalosti unošenja kariogene hrane. Nisu samo slatkiši problem. Mnogo je veća opasnost od zaslađenih lepčjivih peciva, grickalica, gaziranih i ne gaziranih napitaka.

Kod većine dece redovno i detaljno pranje zuba sa zubnom pastom sa fluorom dva puta dnevno najmanje po 3 minuta može da spreči razvoj karijesa. Ukoliko postoji karijes mlečnih zuba to nije dovoljno i neophodne su dodatne preventivne mere.

Još jednom napominjemo da PLOMBIRANJE ZUBA NE SPREČAVA RAZVOJ KARIJESA U USTIMA!!! Njime se samo sprečava razaranje i infekcija zahvaćenog zuba. Neophodne su individualne preventivne mere koje može da odredi samo stomatolog upoznat sa savremenim metodama prevencije i lečenja.