Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Održavanje zdravlja u prostorima između zuba

-sprečavanje i lečenje karijesa i parodontopatija-

Kao što smo već naglasili, prostor između zuba je zbog otežanog samočišćenja, pogodan za nagomilavanje ostataka hrane i razvoj zubnog plaka. To je posebno naglašeno kod gustih i nepravilno postavljenih zuba. Neuklanjanje zubnog plaka dovodi do njegovog sazrevanja i produženog dejstva na zubnu gleđ(kiseline) i desni(toksini) što uzrokuje razvoj bočnog karijesa i zapaljenja desni(prethodnica parodontopatija).

Samo četkanje zuba uglavnom nije dovoljno da drži pod kontrolom razvoj zubnog plaka u prostoru između zuba i spreči razvoj karijesa i zapaljenja desni(gingivitisa). Fluor iz zubnih pasti, kao glavni faktor oporavka zubne gleđi, isto tako teže prodire u međuzubni prostor(pogotovu ako je u njemu hrana i izraženo krvavljenje). To je posebno izraženo ako pranje zuba kretko traje i usta zatim odmah ispiraju i time uklanja fluor sa površime.

Zbog toga je neophodno da se pored korišćenja četkice uvede i dodatno, redovno održavanje higijene prostora između zuba. Alarm za to je krvavljenje desni između zuba posleg blagog pritiska zubnim koncem ili čačkalicom.

Najznačajniji alat za čišćenje prostora između zuba je zubni konac, koji bi trebalo roditelji da primenjuju kod svoje dece što je ranije moguće( posle 2 godine, posebno ako između bočnih mlečnih zuba postoji kontakt).

Samostalno korišćenje konca od strane dece se NE PREPORUČUJE PRE 10 GODINE, jer deca nemaju dovoljno manuelne veštine za pravilnu primenu.

Na slici je prikazano kako se konac priprema i koristi. Veoma je značajno da se blago spušta do dna desni, kako se one ne bi oštetile, i zatim povlači prema griznoj površini, ali da je istovremeno i čvrsto pripojen uz zub(videti film). Uraditi to najmanje dva puta na svakoj površini. Treba voditi računa da svaki prostor ima dve bočne površine koje treba posebno očistiti.

Grubo povlačenje konca gore dole može da ošteti desni. Zbog toga se preporučuje vam stomatolog uvek prvo pokaže kako da koristite konac i kod sebe i kod vašeg deteta.

 

Iako nema preciznih studija koje ukazuju na jasnu prednost pojedinih vrsta konca, preporučuje se primena:

  • trakastog konca
  • konca bez voska

Kod dece se može preporučiti i primena posebnih „držača“ za zubni konac kao jednostavnija varijanta.

Pojava krvavljenja tokom čišćenja međuzubnog prostora ne treba da zabrinjava i prekine dalje sprovođenje, već naprotiv, zahteva detaljnije i češće čišćenje. Ukoliko se ne zaustavi posle nekoliko dana neophodno je hitno da se obratite stomatologu.

Ukoliko konac ne može da se primeni pored postavljenih plombi(kida se ili ne može da uđe u prostor), treba zameniti plombe.

Pored zubnog konca, posebno kod širih prostora, preporučuje se primena međuzubnih četkica(proksibraš). One su veoma značajne ako već postoji oboljenje gleđi(bočni karijes) ili desni(zapaljenje) i kada dete nosi fiksne aparate(proteze) za ispravljanje zuba.

Pomoćno sredstvo, koje može značajno da doprinese zdravlju međuzubnog prostora je primena zubnog tuša. Mlaz tečnosti ne može u potprunosti da zameni mehaničko čišćenje koje vrši konac ili interdentalna četkica, ali može da ga poboljša i vrlo je značajan za nanošenje medikamenata za lečenje prisutnih oboljenja.

Pojava oboljenja gleđi ili desni zahteva pojačano i redovno čišćenje, ali i dodatne imtervencije od strane stomatologa koji teba da izvrši i čišćenje i remineralizaciju zuba profesionalnim instrumentima(videti sliku). U poslednje vreme se preporučuju i posebni zubni konci kao i interdentalne četkice koje nose na sebi određene medikamente koji deluju na bakterije ili pomažu remineralizaciju zuba. Isto tako konac i četkica mogu da se koriste, kao i zubni tuš, za nanošenje medikamenata. U svakom slučaju danas postoje načini da se početni karijes(bele mrlje) na bočnim površinama zuba zaustavi i pre plombiranja, ukoliko se otkrije pre defekta na gleđi, o čemu smo ranije pisali.

Obučeni i iskusni stomatolog je jedini koji može da procenjuje , primenjuje i prati odgovarajuću terapiju.

Remineralizacija bele mrlje, prestanak zapaljenja desni između zuba, pa i postavljanje plombe kod defekta na gleđi, ne zaustavljaju trajnbo proces. Potrebno je i dalje redovno čišćenje prostora između zuba kako bi se sprečilo remećenje ravnoteža koje je i dovelo do oboljenja. Neophodne su i dalje redovne i češće kontrole i profesionalno čišćenje od strane stomatologa.