Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

I deca imaju probleme sa desnima

-sprečavanje i lečenje karijesa i parodontopatija-

Svako krvarenje iz desni predstavlja upozorenje da nešto nije u redu sa oralnom higijenom. Potrebno je poboljsti tehniku pranja, promeniti četkicu ili redovnije koristiti zubni konac, jer će se na taj način sprečiti širenje hroničnih infekcija i razvoj parodontopatija.

Desni, ili kako se stručno nazivaju gingival, predstavljaju meka tkiva koja okružuju zube i prekrivaju vilične grebenove. Pored tog vidljivog dela. desnima se nazivaju i meka tkiva koja vezuju koren zuba za viličnu kost. To je veoma složeni mehanizam sastavljen od vezivnih vlakana, specijalnih makromolekula. krvnih sudova i nervnih vlakana. On obezbeduje fine mikrokretnje zuba i odupire se ogromnim silama koje se razvijaju tokom žvakanja.

Sve počinje sa zapaljenjima desni Oboljenja desni (parodontopatije) su, uz zubni kvar, najrasprostranjenija oboljenja čovečanstva i česti uzrok gubitka zuba u srednjim i starijim godinama. Počinju u pubertetu, ali se njihove posledice uočavaju posle 30 godine. Zapaljcnje se sa desni širi na potporni aparat zuba i uzrokuje njegov gibitak i gubitak vilične kosti. Zapaljenje desni se javlja od najranijeg uzrasta. Kako je gingiva a dobro prokrvljena, različiti uzroci mogu da dovedu do zapaljenskih promena. To su virusne infekcije, povrede i si, kada je zapaljenje desni prateća pojava opšteg oboljenja. Pored krvarenja iz desni i otoka, može da se javi bol, kao i različite ranice.

Pokazatelj higijene zuba

Često se zapaljenje desni javlja kao posledica loše higijene usta i zuba. Osnovni uzročnik su bakterije nagomilane u zubnom plaku. Te bakterije, pored stvaranja kiselina koje izazivaju karijes zuba, proizvode različite toksine, enzime i druge biološki aktivne sup-stance koje deluju na desni i izazivaju zapaljenje. Osnovni znak je krvarenje pri pranju zuba ili dodiru sa čačkalicom ili zubnim koncem. To je važno upozorenje da ne peremo pravilno zube i da postoji velika opasnost da se razvije zubni kvar. Od posebnog je značaja proveravati da li postoji krvarenje iz desni između zuba, jer se ti predeli ne mogu čistiti četkicom. Krvarenje je upozorenje U pubertetu kod dece dolazi do hormonalnih promena koje utiču na propustljivost krvnih sudova, pa su tada desni osetljivije na bakterijske produkte.

Usled toga može da se javi tzv. pubertetski gingivitis, čiji su isključivi uzročnik bakterije iz zubnog plaka. Sa poboljšanom higijenom, on se povlači. Važno je napomenuti da se zapaljenje desni razvija već posle nekoliko dana slabe higijene pojedinih zubnih površina. Da bi se ono u potpunosti uklonilo potrebno je i više nedelja. U slučaju da i pored preduzetih mera za poboljšanje higijene usta i zuba, desni i dalje krvare, neophodno je da se izvrši stomatološki pregled i utvrdi pravi uzrok ove pojave.