Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Zdravlje zuba počinje u trudnoći

10 božijih zapovesti za zdrave zube kod vas i vaše bebe

  1. Karijes je infektivno oboljenje i bakterije koje stvaraju zubni biofilm (plak) se prenose sa majke (ili osobe koja je najčešće sa bebom) u usta deteta. Neophodno je da majka (ali i ostali članovi porodice) tokom tudnoće izleče aktivne karijese i redovno sprovode higijenu usta i zuba kako bi do porođaja, a posebno u prve dve godine života bebe, bio smanjen rizik od infekcije. Potrebno je da stomatolog odredi rizik (videti ranije objave) i prepiše terapiju za uklanjanje štetnih bakterija i remineralizaciju zuba.
  2. Pušenje je veoma štetno za razvoj bebe, zdravlje trudnice, a posebno za zdrave desni i potporni aparta zuba koji je zbog prisutnih hormonalnih promena podložniji oštećenjima i infekcijama.
  3. Novija istraživanja pokazuju da obolele desni mogu da imaju ozbiljne posledice po opšte zdravlje majke i bebe. Povezuju se kao rizični faktor za razvoj srčanih i drugih hroničnih obiljenja, a posebno kao mogući uzrok PREVEREMENIH POROĐAJA i beba sa manjom težinom. Više puta u toku trudnoće kontrolisati stanje desni. Ukoliko postoji KRVAVLJENJE iz desni OBAVEZNO se javiti stomatologu da smiri zapaljenje. Inače desni su tokom trudnoće osetljivije na bakterije i toksine iz zubnog plaka. Oboljenja desni se sprečavaju redovnom i pravilnom higijenom. Pored zubne četkice i paste, potrebno je koristiti i zubni konac. Konsultovati se sa stomatologom kako se pravilno koristi konac, jer pogrešna upotreba može da bude i štetna. Isto tako stomatolog će vam prepisati tačno koja vodica za usta odgovara stanju vaših desni. Izbegavati dugotrajnu upotrebu vodica na bazi hlorheksidina i gde je rastvarač alkohol.
  4. Zdrava ishrana i normalna trudnoća su neophodne i za pravilan razvitak vilica i zuba. Unositi redovno mlečne poizvode, puno voća i povrća, dovoljno tečnosti. Posavetujte se sa ginekologom oko dopunskog unošenja dodataka ishrane. Na primer nedostatak folne kiseline se povezuje sa rizikom za razvoj anomalija poput rascepa usne i nepca.
  5. Uobročiti se i izbegavati previše slatkiša, grickalica, gaziranih napitaka i brze hrane između obroka. Trudnoća ne doprinosi kvarenju zuba zbog gubitka kalcijuma, već zbog zanemarivanja oralne higijene, čestog unošenja hrane i stresa koji deluje na lučenje i sastav pljuvačke.
  6. Preproučuje se unošenje hrane bogate vitaminom D, boravak na svežem vazduhu i suncu (ali ne u udarnim letnjim satima od 10-16 kada je UV zračenje najizraženije).
  7. Visrusne infekcije, pojedini medikamenti i druga akutna oboljenja sa visokom temperaturom, dehidratacijom i poremećajem metabolizma, mogu da dovedu do defekta na zubima. Učiniti sve da se podigne i održi imunitet, izbegavati u prvim mesecima trudnoće javne skupove i stresne situacije.
  8. Redovno koristiti rastvore za ispiranje usta koje u sebi sadrže fluoride. Oni još više potpomažu dejstvo fluora iz zubnih pasta. Ovim će majka očuvati svoje zube, ali i delovati na smanjenje broja bakterija koje izazivaju karijes. Ovakva zaštita zuba je posebno zanačajna kod čestih i obilnih povraćanja.
  9. Savremeni protokoli američkih i evropskih udruženja dečjih stomatologa NE PREPORUČUJU više unošenje tableta fluora u trudnoći. Smatra se da nema dovoljno dokaza da dopuna fluorida u trudnoći može da poboljša zdravlje mlečnih zuba(!?).
  10. Dokazano je da korišćenje prirodnog šećera KSILITOLA(xylitola) u trudnoći može da utiče na bolje zdravlje zuba trudnice i kod beba. Xilitol se može da uzima preko specijalnih žvakaćih guma, rastvora i pasta. Većina žvaka koje su u upotrebi sadrže xylitol u minimalnim količinama, a bogate su u štetnim materijama poput aspartama i drugih, i nisu preporučljive u trudnoći. Zdrave žvake treba da imaju navedeno u dekleraciji xylitol na prvom mestu. Takvih nema na tržištu u Srbiji.