Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Fluor se više ne daje trudnicama

Poslednjih godina su promenjeni protokoli svih svetskih, američkih i evropskih stomatoloških udruženja u vezi uzimanja fluor suplemenata. Nažalost ove važne informacije su "zobišle" našu stomatološku struku koja je, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj na kontinuiranoj edukaciji i skupovima “previše zaposlena“ sa visokim tehnologijama za rešavanje posledica obioljenja zuba (impalntima, nemetalnim keramikama, beljenjem zuba, sofisticiranim materijalima i sl.) dostupne samo povlašćenoj manjini, a od male koristi po poboljšanje katastrofalno lošeg zdravlja zuba kod dece i odraslih. Očigledno da to ne pomaže ni u rešavanju pitanja krezubosti, jer se prema zvaničnim izveštajima Svetske Zdravstvene Organizacije nalazimo među vodećim po broju obolelih zuba i broju bezubih osoba mlađih od 65 godina.

Prema svim protokolima fluor suplementi(tablete i sl.) se više ne prepisuju trudnicama. Kod dece je preporuka da se prepisuju samo rizičnim osobama. Zašto je urađen ovakav zaokret? Zvanično objašnjenje je da ne postoje dokazi da tablete fluora deluju na smanjenje karijesa mlečnih zuba. Nezvanično?

Nauka je inače nedvosmisleno dokazala da fluoridi(i kada se unose kao tablete) ispoljavaju svoje preventivno dejstvo lokalno, a ne sistemski. Danas postoje lokalni preparati fluora koji će efikasnije ispoljavati zaštitu sa umanjenim mogućim nepoželjnim dejstvima.

Isto tako je dokazala da se kariogene bakterije prenose sa majke i najbližih članova porodice na bebu. Zato je potrebno da trudnice rade sledeće:

  • Svakodnevno pranje zuba ujutru i uveče sa zubnom pastom sa fluorom
  • Zdrava ishrana prema piramidi ishrane i preporuci ginekologa.
  • Unositi hranu u sklopu redovnih obroka i najviše tri užine. Ne žvakati previše često posebno gricklaice, slatkiše i sve što ima u sebi ugljene hidrate.
  • Ne piti previše često sokove i to posebno gazirane.
  • Ukoliko krvare desni obavezno koristiti neku od vodica za desni koju će preporučiti stomatolog.
  • Ukoliko krvavljenje ne prestane(kod četkanja, korišćenja konca ili čačkalice), javiti se stomatologu radi profesionalnog čišćenja. Obolele desni i džepovi, prema novijim sazananjima mogu da imaju uticaja na razvoj ploda.
  • Dobro je i za vase, ali i za zube buduće bebice koristiti žvakaću gumu sa Xylitolom. To nisu ove uobičajene žvake na kojima u dekleraciji piše Xylitol ali tek negde pri kraju. One sadrže i štetni Aspartam i Sorbitol i mnoge sintetskematerije sa oznakom E. Potražiti od stomatologa čiste Xylitol žvake.(nažalost ih nema na tržištu u Srbiji, ali u drugim državama ima).
  • Obavezno pregledati zube i izlečiti sve postojeće karijese. Oni su izvor bakterija koje se prenose na bebe.
  • Ukoliko ste imali obolele zube ili stavljali plombe u poslednjih 6 meseci dobro je da, u periodu nicanja zuba kod vaše bebe, koristite antiseptičnu vodicu za usta. Ali to isto važi i za supruga. (videti ranije postove).

Posle porođaja treba se javiti dečjem stomatologu da odredi rizik kod vaše bebe i da li treba preduzeti dodatne preventivne mere pored brisanja i pranja zuba.Ako vas odbije tražite drugoga.

I molim sve trudnice i roditelje da počnu da vrse pritisak na stomatologe i vlast da se više pažnje posvecuju zdravlju zuba a ne samo zakasnelom lečenju i komercijalnim uslugama, koje ionako retko ko može da plati. Tražite preventivu! Ali to isto znači da morate i lično preduzeti najveći deo obaveza oko ugradnji navika o zdravom životu kod vašeg deteta. I to pre svega ličnim primerom. Ako ništa drugo poboljšaćete opšte zdravlje i uštedećete mnogo novca od lečenja mogućih oboljenja zuba, vađenja i proteza.