Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Osetljivost zuba u trudnoći

Pojava oštrog bola iz na izled zdravih zuba posle nekih spoljašnjih nadražaja(toplo, hladno, slatko, četkanje zuba, čišćenje sa zubnim koncem) naziva se OSETLJIVOST ZUBA.

Osetljivost zuba se događa ukoliko se zubna kost(dentin) direktno izloži spoljašnjoj sredini. U dentinu se nalaze kanalići ispunjeni tečnošću koji komniciraju sa zubnom pulpom i nervima u njoj. Normalno je dentin prekriven sa zubnom gleđi ili sa pripojenim desnim u vratu. Ako se ti kanalići otvore, gore navedeni nadražaji izazivaju kretanje tečnosti i aktiviranje impulsa u nervnim vlakanima.

Ogoljavanje dentina se najćešže događa u vratu zuba usled topljenja spoljnih slojeva zubne gleđi ili povlačenja desni. Gleđ ne mora d bude u potpunosti uklonjena već i samo istanjena. Vidljivo oštećenje zuba usled topljenja zubne gleđi, koje nije porekla bakterija i karijesa, naziva se EROZIJA o čemu smo pričali kod čestog konzumiranja gaziranih napitaka i sokova (posebno kiselih od citrusa).

U trudnoći topljenje gleđi mogu da izazovu česta povraćanja, ali i često unošenje kisele hrane za kojom trudnice imaju povećanu potrebu.

Mučnina i pojačano povraćanje u trudnoći je posledica hormonalnih promena koje dovode do slabljenja mišića na ulazu u želudac, pa dolazi do vraćanje hrane. Vraćeni sadržaj je natopljen želudačnom kiselinom i kao takav štetan po zube.

Ogoljavanje dentina u predelu vrata zuba može da se dogodi i usled zapaljenja desni i korišćenja tvrdih ili starih četkica i nepravilnih i grubih pokreta prilikom pranja zuba. Zapaljene i otečene desni su posebno osetljive. Preporučuju se meke ili ultra meka četkica (soft ili ultrasoft) koja se menja najduže posle mesec dana. Najbolje je da prvo stomatolog demonstrira i kontroliše pravilnu tehniku četkanja. Od električnih četkica najbolje su tzv 3D varijante koje ima kretnje u tri pravca.

Ukoliko se duže vreme koristi neodgovarajuća četkica mogu se stvoriti dublja oštećenja u vratu zuba koja se nazivaju KLINASTE EROZIJE.

Suva usta (slabo lučenje pljuvačke) koje se javlja kod pojedinih trudnica predstavlja posebni faktor rizika za razvoj erozija (kao i zubnog kvara), a to se može reći i za škripanje zubima.

Osetljivost zuba treba razlikovati od bola koji se javlja usled zapaljenja pulpe(zubnog nerva). Kod osetljivost bol je oštar i brzo prolazi, dok kod zapljenja duže traje. Gotovo siguran znak zapaljenja pulpe je pojava bola bez nadražaja (sam od sebe) i noćni bol. Poreklo bola kod zuba sa plombama i karijesom uvek treba da proveri stomatolog.

Stomatolog treba da otkrije da uzrok osetljovosti nisu obolele desni. Bol u zapaljenim desnima nije tako oštar i ne javlja se kod nadražaja, ali je praćen krvavljenjem o čemu smo ranije pisali. Zapaljenje desni može dovesti do njihovog povlačanja i ogoljavanja vrata zuba, kada se javlja i karakterističan, oštar dentinski bol.

Kod pojave osetljivosti zuba neophodno je odmah konsiltovati stomatologa koji će odrediti stepen promena. Na osnovu toga se i vrši zaštita i lečenje.

Nekada je dovoljno samo koristiti zaštitni rasvori i zubne paste koje će oporaviljati istopljenju gleđ i zatvaraju otvore dentinskih kanalića. Ponekada je potrebna i profesionalna zaštita pomoću specijalnih lakova i materijala za prekrivanje defekta.

Redovna i pravilna higijena uz obavezno korišćenje zubne paste sa fluorom je ključni faktor za prevenciju erozija i osetljivosti zuba.

Preporuke kod čestih povraćanja su:

  • Ne treba četkati zuba odmah posle povraćanja, jer je tada površinska gleđ razmekšala i četkica može da je lakše skine.
  • Najbolje je da se usta odmah dobro isperu sa čistom vodom, pa zatim sa ratvorom sa fluorom.
  • Ukoliko nema vodice sa fluorom dobro je naneti zubnu pastu sa florom na prst i sa njim istrljati sve površine zuba i posle 2-3 minuta isprati sa vodom.
  • Četkanje zuba se preporučuje najranije 1h posle povraćanja.

Kod postojanja osetljivosti i vidljivih erozija preporučuje se korišćenje vodica na bazi fluorida i posebnih remineralizacionih pasta.

Unošenje kisele hrane treba svesti na razumnu meru i uz glavne obroke.

Xylitol u žvakaćim gumama, sirupu i rastvorima isto tako može da pomogne u zaštiti zubne gleđi.