Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Mobilna proteza - pokretni pločasti aparati

Pokretni aparati, poznati kao "dečije proteze", koriste se u terapiji nepravilnosti zuba i vilica dece u mladjem uzrastu, u periodu od momenta nicanja prvih stalnih zuba do kompletiranja stalne denticije (nicanja svih stalnih zuba). 

Blagovremenim dijagnostikovanjem i pocetkom terapije ovom vrstom proteze mogu se u potpunosti korigovati ortodontske anomalije ili ukoliko su one znatne, smanjitinjihovu izrazenost i skratiti kasniji tretman fiksnom protezom.Vreme za početak terapije ovakvim aparatima je individualno, te se preporucuje poseta decijem stomatologu i ortodontu u trenutku kada dolazi do smene mlecnih zuba (oko šeste - sedme godine života). Pravovremena kontrola je veoma važna kako bi se sprečio eventualni razvoj ortodontske anomalije.

Cak znatno ranije od perioda smene zuba potrebno je povesti racuna o eventualnim ortodontskim anomalijama. Ovo je slucaj usled prevremenog gubitka nekog od mlecnih zubica.Na primer, teskoba (nedostatak prostora u zubnom nizu) nastaje nakon preranog gubitka bočnih mlečnih zuba tj. mlečnih molara. Izradom čuvara prostora sprečava se nastanak teskobnosti, tj. nedostatka prostora za smeštaj stalnog zuba koji ce kasnije nići na tom mestu.

Pokretni aparatići sastoje se od akrilatne ploče i žičanih elemenata. Pokretni aparati se ponekad koriste i kao priprema za kasniju terapiju fiksnim aparatima.

Terapija mobilnom protezom obično traje od 12 do 24 meseca, u zavisnosti od vrste nepravilnosti zuba i vilica koja je prisutna (moguce i duze).Naravno jedan od bitnih faktora je disciplina nosenja i pridrzavanje uputstava ortodonta. Kako bi mališani lakše prihvatil terapiju i sa uživanjem nosili svoju protezicu oni je mogu učiniti jedinstvenom izborom najrazličitijih kombinacija boja,sljokica i aplikacija.