Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Ortodoncija

Ortodoncija je nauka koja se bavi proucavanjem i lecenjem nepravilnog zagrizaja- malokluzija. Grana stomatologije koja se bavi korigovanjem nepravilno pozicioniranih zuba i vilica.Nepravilan zagrizaj moze biti posledica nepravilnosti zuba i/ili disproporcionalnog odnosa vilica.

Terapija podrazumeva upotrebu različitih pokretnih i fiksnih aparata koji proizvodeći blagu silu postavljaju zube i vilice u pravilan položaj. To je najbolji način da se poboljša zdravlje Vaših zuba i dobije lepši i skladniji osmeh.

Ortodontsko lecenje se bavi kako nepravilno postavljenim zubima tako i izmenama i kontrolom rasta lica- dentofacijalna ortopedija.

Zašto je važno imati pravilno raspoređene zube?

Zubi koji nemaju pravilan kontakt sa susednim zubima,zbijeni zubi su podlozniji nastanku karijesa. Upravo taj položaj smanjuje mogućnost čišćenja i predstavlja potencijalni problem. Pored karijesa, u tim situacijama česta je i pojava parodontalnih oboljenja ( parodontopatija, upala desni ). Nepravilan položaj zuba dovodi do stvaranja tenzije u mišićima za žvakanje, bolova u TMZ, ramenima, ledjima...

Ortodontskim tretmanom poboljšava se zdravlje usne duplje, postiže se lepši izgled zuba i zubnog niza i njihov pravilan položaj.

Kako znati da je potreban ortodontski tretman ?

Stomatolog ili ortodont bi na to trebalo da vam skrenu pažnju. Nakon detaljnog pregleda, analize snimaka i modela Vaših vilica i zuba, ortodont ce odlučiti o vrsti terapije i napraviti detaljan plan. Neki od pokazatelja mogu vam biti:

  • gornji prednji zubi u potpunosti preklapaju donje zube;
  • veliki razmak između gornjih i donjih prednjih zuba;
  • ako donji zubi preklapaju gornje ( napred ili sa strane);
  • ako postoji prostor između zuba kada zagrizete;
  • ako vam se sredine zuba i lica ne poklapaju;
  • ako postoje razmaci između zuba;
  • ukoliko je prostor za smestanje zuba previse mali, pa se oni krive;
  • ukoliko je donja vilica previše uvučena ili previše isturena.

Za ispravljanje ovih anomalija koriste se razne metode i aparati,a svi rade po principu pritiska na zube i alveolarne grebene u odredjenom vremenskom periodu.Generalno mogu biti fiksni ili mobilni.