Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Prva pomoć kod izbijanja zuba

Jedna od najtežih povreda zuba(ali ne i nerašiva) je izbijanje kompletnog zuba iz zubne čašice, što se stručno naziva traumatska ekstrakcija ili avulzija. Dešava se pri padu ili udarcu. Česte su na ledu, tučama, u sportu i u saobraćajnim nesrećama.

Kod izbijanja zuba važno je znati proceduru prve pomoći, ne paničiti i odmah otići kod stomatologa koji će pružiti stručni tretman. Naravno prvo se vodi računa o znacima koji ugrožavaju život, a to su gubitak svesti, krv ili tečnost iz nosa, poremećaj vida i sl što će u svakom slučaju proceniti i stomatolog i lekar.

Kao prvo neophodno je potražiti i sačuvati izbijen zub. Sa njm se mora rukovati nežno i to tako da se ne dodiruje koren. Najbolje bi bilo zub blago isprati pod mlazom tekuće vode i odmah vratiti u zubnu čašicu. Nije bitno da li se zub postavlja pravilno ili ne jer će to sve stomatolog ispraviti. Ipak čašica se često i ne vidi od krvi, slomljena je, dete je uplašeno i ako postoji opasnost da zub ispadne i da se proguta ili još opasnije aspirira(unese u disajne puteve) bolje ne preduzimati ovakvu prvu pomoć.

Zub se može čuvati i u ustima. Najsigurnije je da se obmota u čistu gazicu i drži između desni i obraza. I ovde kod manje i uplašene dece postoji opasnost od gutanja i udisanja.

Zub se može čuvati u čašici mleka na temperatauri od 37 C ili u fiziološkom rastvoru, a kad i toga nema u čistoj vlažnoj maramici.

Za povoljni ishod, a to je mogućnost potpunog oporavka izbijenog zuba, najvažnije je vreme za koje će se on vratiti u zubnu čašicu. Zato je neophodno MOMENTALNO OTIĆI KOD STOMATOLOGA. Ako se uspe povratiti i fiksirati u vremenu do 2h postoji velika verovatnoća da će se i zadržati duže vreme pa i trajno.

Stomatlog će dalje preduzeti neophodne mere pravilnog postavljanja zuba, fiksiranja, i daljeg lečenja. Kod ovako vraćenih zuba mora se ukoniti zubna pulpa(zubni živac) i u dužem peridodu menjati odgovarajući lekovi. Žičana fikascija se nosi 7-10 dana.

Brzo vraćanje i čuvanje korena zuba od bilo kakvih manipulacija je neophodno da bi se na njegovoj površini očuvale u životu ćelije neophodne za obnavlajnje veze između zuba i kosti. To su neka vrsta matičnih ćelija koje se spcijalizuju u tkiva zubnog korena-cement, periodontalna vlakna i kost čašice. Ukoliko se one ne očuvaju organizam ne prepoznaje koren napada ga kao strano tel i topi. Taj proces je spor i može trajati i nekoliko godina(ako je vraćanje zuba urađeno pravilno), a kod dece je veoma važno da je zub prisutan jer će obezbediti pravilan razvoj kosti. Kasnije na njihovom mestu pogu da se postavljaju implantati ili druge veštačke nadoknade(krunice, proteze, mostovi). Kod brzog vraćanja zuba i očvanja ćelija može se očekivati i potpuni oporavak. Tkivni inžinjering sa matičnim ćelijama će verovatno u bliskoj budućnosti omogućiti i veći procenat uspeha kod lečenja potpuno izbijenih zuba.

GORE NAVEDENI POSTUPAK PRVE POMOĆI BI TREBALO DA POZNAJU SVI RODITELJI, VASPITAČI, NASTAVNICI I TRENERI, PA I SAMA DECA, KAKO BI SE PRAVOVREMENOM REAKCIJOM SPASLI ZUBI.

Ovakva vrsta povrede zuba spadaju u tešku telesnu povredu i neophodno je da se prikupi i čuva kompletna dokumetacija.